Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 
Prvý krát na automatickej prevodovke? - Máme pre vás 5 tipov
Je všeobecne známe, že jazdenie s automatom je oveľa jednoduchšie ako s manuálnou prevodovkou. Je to preto, lebo automat za vás urobí veľkú časť práce. 
Nie je tajomstvom, že ak ste držiteľom vodičského preukazu môžete šoférovať auto s manuálnou aj s automatickou prevodovkou. Ešte nikdy predtým ste nejazdili na aute s automatickou prevodovkou? Je to jednoduché! Po prečítaní našich 5 tipov sa za volantom budete cítiť ako doma.

1. Zabudnite na spojku


Autá s automatickou prevodovkou síce prevodové stupne majú, no z veľkej časti si s nimi poradia samé. Z tohto dôvodu nenájdete spojkový pedál, ale iba brzdu a plyn. Veľa vodičov, ktorí prejdú na automatickú prevodovku si nestrážia ľavú nohu a používajú ju spolu s pravou nohou, čo je chyba. Pri riadení auta s automatickou prevodovkou je potrebné aby ste používali iba pravú nohu, ktorou budete obsluhovať plyn a brzdu. Nič viac, nič menej.

Zabudnite na spojku


2. Zvyknite si na inteligentnejšiu riadiacu páku


Existujú 4 základné prevody: 

„P“ - Parkovanie (angl. park) „P“ sa správa ako neutrál na aute s manuálnou prevodovkou, kde sú prevodové stupne bloknuté zablokované, aby sa auto nepohlo samé od seba. Je dobré uistiť sa, že máte zaradené „P“ predtým, než sa rozhodnete naštartovať a zas naopak, zaradiť prevodovku do pozície „P“ keď sa rozhodnete zaparkovať.


„R“ - Spiatočka (angl. reverse). Už z nadpisu je jasné, na čo slúži.

Spiatočka (cúvanie)


„N“ - Neutrál (angl. neutral) Stojíte na križovatke alebo v kolóne viac než niekoľko sekúnd? Veľa vodičov s automatickou prevodovkou používa „N“ presne pre tento prípad. To isté by ste spravili s manuálnou prevodovkou. V prípade automatu si zvolíte buď „N“ alebo jednoducho použijete brzdu ak sa nachádzate v kopci. Nemajte obavy z rozbiehania. Je to oveľa jednoduchšie ako s manuálom.

„D“ - Dopredu/Jazda vpred (angl. drive) Určené na jazdu vpred. Nerobíte nič, stačí, že zaradíte „D“, stlačíte plyn a auto sa postará o radenie rýchlosti nahor a taktiež pri spomaľovaní aj o podraďovanie. Niektoré prevodovky (nie všetky) môžu mať aj iné voľby na riadiacej páke ako napríklad: „1“ alebo „2“ - Zostať v prvom alebo druhom prevodovom stupni (vhodné pre kopce, kolóny či pomalú jazdu).


Tiež môžete vidieť „L“ (angl. low gear) - Zostať na „1“ alebo „2“

stupni.

„S“ - Šport (angl. sport) - Športový režim a teda lepšia akcelerácia.


3. Automat vám uľahčí rozjazd

Ak ste v kolóne, alebo vychádzate z parkoviska či už smerom dopredu alebo dozadu a máte zaradené „D“ či „R“ a zároveň nemáte nohu na plyne, auto sa bude pomaly pohybovať smerom, ktorý si zvolíte. Rovnako netreba zabúdať, že je potrebné aby ste mali nohu nad brzdou v prípade, že bude treba zastaviť (kolóna alebo pri cúvaní z parkoviska). V zásade to isté by ste spravili aj pri manuálnej prevodovke.

Automat vám uľahčí rozjazd


4. Lepšie sústredenie na jazdu

Jazda na automatickej prevodovke je určite jednoduchšia ako na manuálnej. Nie je potrebné premýšľať nad tým, na aký stupeň je potrebné preradiť. Týmto spôsobom sa môžete viac 
sústrediť na rýchlosť, vaše spätné zrkadlá, autá a chodcov okolo vás. Je pred vami kopec, retardér alebo máte problém s tým, ktorú rýchlosť treba zaradiť? Automat to spraví cele za vás.

Lepšie sústredenie na jazdu


5. Naučíte sa jazdiť rýchlejšie než na manuálnej prevodovke

Potrvá vám pár dní, kým si zvyknete nechytať sa radiacej páky počas jazdy a budete používať iba pravú nohu. Ľavú necháte oddychovať a pravá noha vám bude slúžiť výlučne iba na brzdu a plyn, nič viac.



Uvažujete nad kúpou vozidla? Autosearch.sk Vám zabezpečí nasledovné:

- predaj vozidiel s automatickou prevodovkou
- chcete si auto objednať? u nás bez problémov
- financovanie vozidla
- poistenie
- pravidelná údržba prevodoviek je nevyhnutná! Aj s týmto Vám pomôžeme
- v prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať na našom facebooku, instagrame alebo priamo sem na webe.

Prečo kúpiť auto od Autosearch?

1x ročne technická kontrola zadarmo

Garancia najazdených kilometrov

Záruka 12 mesiacov v cene vozidla

Auto je preverené cez kontrolu originality

Preverené cez databázu Carvertical

Máte záujem o auto?

V prípade záujmu o kúpu auta alebo záujem o dovoz auta nás kontaktuje.