Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 
Viete do kedy vám treba detskú autosedačku?
Máte doma malé dieťa, ktoré chce s vami všade cestovať? Tak by ste mali vedieť, že nevyhnutnou súčasťou cestovania je autosedačka. Poznáte vôbec všetky pravidlá? Zákon presne vymedzuje kde, kedy a ako používať detskú autosedačku a naopak, od kedy ju už pre svoje dieťa nepotrebujete.


Autosedačka sa používa ako bezpečnostný systém pre dieťa do určitej výšky a hmotnosti. Tieto pravidlá upravuje § 3 nariadenia vlády SR č. 554/2006 Z.z. o povinnom používaní bezpečnostných pásov a detských zadržiavacích zariadení vo vozidlách určitých kategórií. Tieto veci netreba určite podceňovať, pretože podľa viacerých informácii môže byť už náraz v rýchlosti 15km/h pre dieťa smrteľný.

Toto určite nerobte

Bez bezpečnostného zadržiavacieho zariadenia nemôžeme deti vo vozidlách kategórie M1, N1, N2 a N3 prepravovať. Na sedadle vedľa vodiča nesmie bez autosedačky sedieť dieťa mladšie ako 12 rokov a s menšou telesnou výškou ako 150cm.

Povinnosti šoféra pri preprave dieťaťa

Predtým než nastúpime s dieťaťom do vozidla, musí šofér správne pripevniť autosedačku. Každá detská autosedačka musí byť vhodná pre konkrétne dieťa a musí spĺňať požiadavky na veľkosť a hmotnosť dieťaťa.


Do kedy môžem používať detskú autosedačku?

Tieto pravidlá sa menili v roku 2006. Dovtedy platilo, že dieťa mladšie ako 12 rokov musí sedieť v autosedačke. V tomto roku sa pravidla zmenili a dnes musí mať autosedačku alebo podsedák každé dieťa, ktorého telesná výška je menšia než 150cm.

DÔLEŽITÉ:

Výška je veľmi dôležitý faktor, nakoľko bezpečnostný pas nesmie mať dieťa cez krk, pretože pri náreze by mohlo hroziť jeho uškrtenie. Takže ak posadíte dieťa do auta a nie ste si istý jeho výškou, stačí si uvedomiť či má pás nižšie alebo v oblasti krku. Ak ho má v oblasti krku, potrebujete autosedačku alebo podsedák.

Ak sa rozhodnete umiestniť dieťa do autosedačky na sedadlo, ktoré je vybavené airbagom, nezabúdajte na to, že airbag musí byť deaktivovaný ak dieťa sedí čelom proti smeru jazdy. Keď už váš drobec vyrastie a spĺňa podmienky na to, aby mohol jazdiť s vami bez autosedačky či podsedáku, nezabúdajte, že tak ako aj ostatní cestujúci, musí byť pripútaný bezpečnostným pásom. 

Bezpečnostný pás musí správne obopínať celé telo, nesmie byť vedený cez krk a ramenný kĺb a zároveň dole musí obopínať panvovú časť.

Čo ak mám viac detí?

Ak máte viac detí, tak za presne stanovených podmienok nemusíte umiestniť všetky do autosedačiek. 

Príklad: ak máte v aute dve autosedačky na zadaných sedadlách a na tretiu už neostalo miesto, môžete dieťa staršie ako 3 roky no zároveň nižšie ako 150cm umiestniť do auta aj bez autosedačky, no musí byť pripútané bezpečnostným pásom.

Kedy nemusím použiť autosedačku?

Ak cestujete s taxislužbou, dieťa nemusí mať autosedačku, ale iba za podmienok, že nebude sedieť vpredu a bude pripútané bezpečnostným pásom. Ďalej, autosedačku nemusíte mať ak to nedovoľuje jeho alebo jej zdravotný stav.

Ďalšiu výnimku z tejto povinnosti majú vozidlá, ktoré zabezpečujú prepravu detí do škôl a školských zariadení. V tomto prípade sa ale vozidlo nesmie pohybovať rýchlejšie ako 70km/h. A na záver je samozrejmé, že autosedačku nepotrebujete ak je dieťa prevážané záchranármi, hasičmi či policajtami pri plnení služobných povinností.

A čo pokuta?

Tým, že nepoužijete autosedačku pre deti, ktoré ju vo vozidle majú mať, riskujete nielen ich bezpečnosť, ale sa aj vystavujete riziku pokuty od dopravných policajtov. Výška pokuty na mieste je 50€. 

Zdravie a bezpečnosť sú na prvom mieste, nezabúdajte!


Uvažujete nad kúpou vozidla s automatickou prevodovkou? Špecializujeme sa na ne a zabezpečíme Vám nasledovné:


predaj vozidiel s automatickou prevodovkou
- chcete si auto objednať? u nás bez problémov
- kontrolu stavu prevodovky a 12mes. záruku
- financovanie vozidla
- poistenie
- pravidelná údržba prevodoviek je nevyhnutná! Aj s týmto Vám pomôžeme
- v prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať na našom facebooku, instagrame alebo priamo sem na webe.


Prečo kúpiť auto od Autosearch?

1x ročne technická kontrola zadarmo

Garancia najazdených kilometrov

Záruka 12 mesiacov v cene vozidla

Auto je preverené cez kontrolu originality

Preverené cez databázu Carvertical

Máte záujem o auto?

V prípade záujmu o kúpu auta alebo záujem o dovoz auta nás kontaktuje.