Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 
Viete, ako správne sedieť za volantom?
Čudovali by ste sa, koľko vodičov nevie ako sa ma správne držať volant. Časy, kedy vás možno učili, že správne držanie je: "o desať dve" sú už dávno preč. Správna poloha je totižto: "trištvrte na tri"

Neveríte? Poďme sa na to spoločne pozrieť v článku nižšie.

Spolu s dobou sa menia aj zvyky 

Za starých čias sa doporučovalo držanie "o desať dve" a to z jednoduchého dôvodu: vozidlá mali veľké volanty, kde pri zatáčaní bolo potrebné vynaložiť príliš veľa sily. V dnešnej dobe sa volanty dajú otáčať s pohnutím malíčka vďaka svojej veľkosti, technológii, a posilňovačom riadenia. 


Správne držanie vám vie zachrániť život


Vypadať dobre za volantom je jedná vec, ale správne a pohotovo zakročiť v kritickej situácii je už tá druhá. Vyhnite sa akýmkoľvek nesprávnym uchopeniam volantu ako je:

- "cool desiatka" kde vodič drží volant pravou rukou na ľavej strane alebo naopak.
(na volante to symbolizuje desiatu hodinu).

- ďalším nesprávnym uchopením je, keď vodič drží volant úplne dole (6 hodina) dvoma alebo dokonca jedným palcom.

Takýto prístup sa vám môže v kritickej situácii nepekne vypomstiť. Niekedy sa veci môžu vymknúť z pod kontroly v priebehu sekundy. Ak máte ruky na nesprávnom mieste, volant už nemusíte správne uchytiť. 



Jazdite ako pretekári 

Prečo si myslíte, že vodiči, ktorí profesionálne závodia sú schopní dokonale riadiť vozidlo a reagovať na takmer každý podnet?
Tajomstvo spočíva v držaní volantu v polohe "trištvrte na tri". Môžete sa sami presvedčiť, že táto poloha vám zabezpečí pohodlnejšiu, plynulejšiu a hlavne bezpečnejšiu jazdu. Základ je držať volant v mierne uvoľnenej polohe a mať ruky na správnom mieste aby ste cítili čo a kedy sa vám auto snaží naznačiť.

 

Sedíte v správnej polohe?

Povedali sme si ako správne držať volant, ale čo so sedením? Treba si pripomenúť, že sedadlo nie je lehátko na pláži alebo stolička v office. Či už sa hrbíte alebo ležíte, ani jeden extrém nie je dobrý. Sedadlo by ste mali nastaviť tak, aby nohy pri šliapnutí na plyn boli mierne pokrčené v kolenách a vaša chrbtica by sa mala opierať o sedadlo. Zároveň, keď natiahnete ruku, vaša lakeť by mala byť mierne uvoľnená.

 

Vytvorte si správny návyk

Zhrnuli sme si základné uchopenia a polohy pri šoférovaní, ktoré mnohí z nás nedodržujeme. Zmyslom tohto článku nebolo napomínať, ale poukázať na to, aké je dôležité správne sedieť za volantom a naučiť sa správne držať tak jednoduchú vec, ako je volant. S našimi radami budete vedieť lepšie reagovať pri prípadnej kolízii a zároveň sa vám bude šoférovať oveľa pohodlnejšie.


Uvažujete nad kúpou vozidla? Autosearch.sk Vám zabezpečí nasledovné:

- predaj vozidiel s automatickou prevodovkou
- chcete si auto objednať? u nás bez problémov
- financovanie vozidla
- poistenie
- pravidelná údržba prevodoviek je nevyhnutná! Aj s týmto Vám pomôžeme
- v prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať na našom facebooku, instagrame alebo priamo sem na webe.

Prečo kúpiť auto od Autosearch?

1x ročne technická kontrola zadarmo

Garancia najazdených kilometrov

Záruka 12 mesiacov v cene vozidla

Auto je preverené cez kontrolu originality

Preverené cez databázu Carvertical

Máte záujem o auto?

V prípade záujmu o kúpu auta alebo záujem o dovoz auta nás kontaktuje.