Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 
Ako správne narábať s automatickou prevodovkou?

Je pravda, že automat za vás vykoná 95% práce no je tu stále šanca, že ju môžete zničiť ak s ňou zaobchádzate nesprávne. My sme si pre vás pripravili základné no i pokročilé tipy, ako s automatickou prevodovkou zaobchádzať správne.

Poďme sa teda pozrieť na úplné základy, ktoré pred jazdou musíte poznať.


R - Spiatočka
N - Neutrál
P - Klasika, parkovanie kde zabezpečíme, aby sa vozidlo nepohlo. Ak by ste stáli napríklad na strmom kopci, je dobré použiť aj ručnú brzdu.
D - Jazda dopredu
S - Šport pre milovníkov áut
M - Manuálny režim (menej časté)

Základ by sme už mali zvládnutý, jednoduché že? Teraz sa poďme pozrieť na veci, ktoré by ste nemali robiť a teda vyhnúť sa im úplne.

 

Automat nie je manuál!


Treba si dávať pozor na N (neutrál) ak budete stáť v kolóne alebo na semafóre tzn. krátke státie. Čo sa týka automatu, takéto preraďovanie je úplne zbytočné a spojku postupne ničí. Stačí, že ponecháte prevodový stupeň D (dopredu, teda rozjazd) a nohu necháte na brzde

Na čo by si mali dávať milovníci áut obzvlášť pozor je preraďovanie z N do D pri vysokých otáčkach. Opäť vec, ktorú je možné spraviť s manuálom, no pri automate by sme odporúčali tento krok úplne vynechať. 

TIP: Aj tak sa chcete s automatom vyhrať a dať mu pocítiť jeho silu počas rozbehu no zároveň neublížiť mu? Stlačte oba pedále (brzdu aj plyn) pričom mierne tlačte na plyn aby ste dostali požadované otáčky, keď budete pripravený pustite brzdu. 

 

Trpezlivosť ruže prináša

Pri parkovaní vám toto pravidlo padne vhod. Ponáhľate sa či už počas parkovania alebo pri vychádzaní z parkoviska? Mali by ste zbystriť pozornosť a dávať pozor na dve časté chyby:

1. Radenie R ešte predtým než zastavíte je prvá chyba, na ktorú treba dávať pozor. Dochádza totižto k väčšiemu opotrebovaniu celej prevodovky a tým pádom vás to bude stáť ďalšie peniaze v budúcnosti.


Ako správne narábať s automatickou prevodovkou?

2. Toto isté platí pri radení P pred úplným zastavením. Tu je dokonca možné, že dôjde k úplnému poškodeniu a návšteva automechanika bude nevyhnutná. 

V oboch prípadoch platí, že pri každom plánovanom pohybe najprv úplne zastavíte a až potom prepnete do režimu P pri parkovaní, alebo R pri cúvaní. Ak ste v pohybe, R a ani P neradíte. Trpezlivosť, trpezlivosť a ešte raz, trpezlivosť. 

 

Kolóny naše každodenné

Bývate vo väčšom meste a kolóny sa stali vašou bežnou súčasťou života? Ak sedíte vo vozidle s automatickou prevodovkou tento tip sa vám môže hodiť. Je úplne normálne ak ste v zápche a na prevodovke máte zaradené D teda jazdu vpred. V tomto prípade postačí, ak stláčate brzdu poprípade mierne pridáte plyn. 

Ešte lepšou voľbou v kolóne je, ak máte na prevodovke voľbu S (šport) kde pri preradení dôjde k vyšším otáčkam no auto nebude zbytočne preraďovať z jednotky na dvojku a opačne. 


Ako správne narábať s automatickou prevodovkou?

 

Myslíte na údržbu?

Veľmi veľa vodičov si myslí, že ak je raz olej v automatickej prevodovke už sa „nemusí“ meniť. Toto je samozrejme lož a o predovku sa treba rovnako starať ako napríklad u motora. Preto nepodceňujte výmenu a doplnenie kvalitného oleja.




Uvažujete nad kúpou vozidla? Autosearch.sk Vám zabezpečí nasledovné:

- predaj vozidiel s automatickou prevodovkou
- chcete si auto objednať? u nás bez problémov
- financovanie vozidla
- poistenie
- pravidelná údržba prevodoviek je nevyhnutná! Aj s týmto Vám pomôžeme
- v prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať na našom facebooku, instagrame alebo priamo sem na webe.

Prečo kúpiť auto od Autosearch?

1x ročne technická kontrola zadarmo

Garancia najazdených kilometrov

Záruka 12 mesiacov v cene vozidla

Auto je preverené cez kontrolu originality

Preverené cez databázu Carvertical

Máte záujem o auto?

V prípade záujmu o kúpu auta alebo záujem o dovoz auta nás kontaktuje.