Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 
Kazí sa vám prevodovka? Poznáme príčinu!

Podceňovať starostlivosť sa nevypláca

Automatická prevodovka vyžaduje väčšiu starostlivosť ako tá manuálna. V nasledujúcich riadkoch si povieme ako sa správne starať o automatickú prevodovku, ako skontrolovať jej funkčnosť alebo kedy vymeniť olej.

Najdôležitejším kľúčom k správnemu fungovaniu automatickej prevodovky je pravidelná výmena oleja podľa harmonogramu, ktorý udáva výrobca. Na trhu sú aj výrobcovia, ktorý pri predaji nového auta tvrdia, že prevodovka je bezúdržbová! Ak sa automatická prevodovka neudržiava, tak skôr či neskôr zistíte, že nastal problém a to už výmena oleja nemusí zachrániť. Oprava prevodovky sa bude pohybovať v stovkách až tisíckach eur.

Ste si istí, že je všetko v poriadku?


Každý majiteľ auta dbá na výmenu motorového oleja. Pri automobile s automatickou prevodovkou treba myslieť aj na výmenu oleja v nej. Pozorný šofér, ktorý má cit a vníma aj jemnejšie pohyby vozidla, môže spozorovať prvé problémy hneď v začiatkoch. Ak je automatická prevodovka zanesená nečistotami, tak počas jazdy pociťujeme ťažké zdĺhavé radenie alebo šklbanie vozidlom. Nastať môže aj prešmykovanie spojkových lamiel, ktoré sa podobá na prešmyk kolies na snehu. 

K tomu sa tiež pridá zvýšená hlučnosť, či vibrácie. Všetky tieto indície je potrebné okamžite riešiť . Ak by sme to zanedbali, môže sa stať, že automatická prevodovka prestane fungovať a jej oprava bude následne veľmi drahá. Dnes sú už najčastejšie používané prevodovky so systémom DSG (Direct Shift Gearbox (Dvojspojková prevodovka)/ S-tronic / PowerShift....), ktoré vynikajú vysokým komfortom radenia rýchlostných stupňov ale aj nižšiou spotrebou paliva pre vozidlo. 

DSG 02E DQ250
6-stupňová DSG prevodovka s mokrou spojkou určená pre autá s objemom motora od 2,0 litra, najviac nájdená v autách VAG od roku 2003 
- DSG 0AM DQ200 
7-stupňová DSG prevodovka so suchou spojkou, najčastejšie v autách VAG od roku 2007 dodnes. S objemom motora od 1,0 do 1,9 litra. (Maximálny krútiaci moment 250 Nm)
- DSG 0GC DQ381 7-stupňová DSG prevodovka s mokrou spojkou, používa sa v mnohých nových vozidlách VAG do dnes.

Tento typ prevodovky môžeme otestovať nasledovne:

Na rovine zaradíme stupeň D a pustíme brzdový pedál bez toho aby sme stláčali plynový pedál. Ak sa nám vozidlo pohne bez šklbnutia a zároveň preradí na druhý stupeň úplne plynule, tak je všetko v poriadku. Ak nie a vozidlo pri stláčaní plynového pedálu šklbe, tak to môže signalizovať problém s mechatronikou. Najčastejšie pri zahriatej 6st. DSG s označením DQ250 (02E).

Najlepší spôsob ako sa dobre starať o prevodovku je pravidelná kontrola a prevencia. Najdlhšiu životnosť prevodky zaručí kvalitný olej, ktorý treba pravidelne kontrolovať. Ak je vzhľad oleja čierny a je ho cítiť spálením, treba okamžite vykonať výmenu oleja. Starý olej, ktorý vymeníme treba prekontrolovať či sa v ňom nenachádzajú drobné kovové čiastočky. Ak áno, tak je čas sa pozrieť na prevodovku detailnejšie.


Kazí sa vám prevodovka? Poznáme príčinu!

Ako často meniť olej ?

Často používaný mylný fakt je, že olej v automatickej prevodovke netreba meniť, a že má celoživotnú funkciu. Toto však nie je pravda. Automatická prevodovka je veľmi citlivá na kvalitu oleja. Správna a pravidelná výmena oleja priamo súvisí so životnosťou prevodovky. Ak má automatická prevodovka správnu starostlivosť, tak jej životnosť s ohľadom aj na iné faktory môže byť v stovkach tisíc kilometrov.

Okrem oleja má však automatická prevodovka aj iné súčasti, ako sú napr. ozubené kolesá, mechatronika, hydromenič, chladič či spojkové lamely, ktoré tiež majú vplyv na životnosť prevodovky. Správnym zaobchádzaním je možné jej životnosť predĺžiť, no naopak s nesprávnym používaním alebo so zanedbávaním pravidelného servisu jej životnosť skrátiť. 

Najdôležitejšia je preto pravidelná starostlivosť.

TIP: Veľký vplyv na životnosť prevodovky má aj šofér a jeho štýl jazdenia (brzda-plyn-dlhodobé sátie v jazdnom režime). Na základe týchto všetkých faktorov odborníci radia meniť olej každých 50 000 až 100 000km alebo každé 2 až 4 roky. Ak však jazdíme často krátke mestské vzdialenosti je dobré tento interval ešte skrátiť na približne 25 000 až 30 000km. Ak pravideľne jazdíte v meste alebo často v kolóne, nenechávajte počas dlhého státia zaradenú rýchlosť, vzniká prehrievanie lamiel a oleja!  


Čo znamená výmena oleja s preplachom automatickej prevodovky?


To či je možný preplach alebo nie určuje konštrukcia systému prevodovky. Väčšinu prevodoviek je možné servisovať s preplachom, to znamená, že ak nie je možné vypustiť celý objem oleja z prevodovky, musíme použiť špeciálny stroj, ktorý zabezpečí dinamicku výmenu oleja v celom systéme prevodovky v rátane hydromeniča. Strojová výmena oleja umožnuje aj čistenie, ktoré je veľmi dôležité pre mechatroniku prevodovky v ktorej sa nachádzajú riadiace elektromagnetické ventili (solenoidy). Pri výmene oleja s preplachom sa použije až o 100% viac oleja ako je objem prevodovky, to záleží od intenzity znečistenia.

Koľko ma to bude stáť?


Tento spôsob výmeny oleja je jednorázovo drahší, lebo je potrebné veľké množstvo oleja na preplach, ale je aj najúčinnejší, lebo dokáže odstrániť rôzne anomálie. A nie, cena výmeny oleja v prevodovke nieje drahá, často nedosahuje ani cenu výmeny oleja v motore na počet kilometrov.

Pri 15t. intervale výmeny motorového oleja sa cena pohybuje v prieme 120€. Prevodovka má servisný interval 60t. čo je štvornásobok kilometrov a priemerná cena je 390€. Treba si uvedomiť, že prevodovku servisujete až pri 60t kilometroch alebo 48 mesiacov. Preto akúkoľvek starostlivosť o automatickú prevodovku treba vždy zveriť odbornému autoservisu, pretože údržbu automatickej prevodovky len málokedy zvládnete sami. 


Uvažujete nad kúpou vozidla s automatickou prevodovkou? Špecializujeme sa na ne a zabezpečíme Vám nasledovné:


predaj vozidiel s automatickou prevodovkou
- chcete si auto objednať? u nás bez problémov
- kontrolu stavu prevodovky a 12mes. záruku
- financovanie vozidla
- poistenie
- pravidelná údržba prevodoviek je nevyhnutná! Aj s týmto Vám pomôžeme
- v prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať na našom facebooku, instagrame alebo priamo sem na webe.

Prečo kúpiť auto od Autosearch?

1x ročne technická kontrola zadarmo

Garancia najazdených kilometrov

Záruka 12 mesiacov v cene vozidla

Auto je preverené cez kontrolu originality

Preverené cez databázu Carvertical

Máte záujem o auto?

V prípade záujmu o kúpu auta alebo záujem o dovoz auta nás kontaktuje.